Certificatul de Autencitate RAR nu mai este obligatoriu la inmatriculare

Certificatul de Autencitate RAR nu mai este obligatoriu la inmatriculare

Certificatul de Autencitate eliberat de Registrul Auto Roman (RAR) pentru autovehicule nu mai este obligatoriu in procesul de inmatriculare, in anumite situatii des intalnite pe piata auto. Acest certificat ramane totusi un filtru important in demersul de a achizitiona o masina.

Concret, daca masina a fost deja inmatriculata cel putin o data in Romania, la urmatoarele transcrieri ale dreptului de proprietate (vanzare-cumparare), Certificatul de Autencitate RAR nu mai este necesar in dosarul depus la DRPCIV pentru inmatriculare.

In aceasta situatie se gasesc multe masini achizitionate in leasing care apoi sunt trecute pe persoana fizica, dar si tranzactii cu masini cumparate de noi din Romania si tranzactionate apoi doar in Romania.

Pentru persoanele care cumpara o astfel de masina pentru care nu mai este nevoie de Certificatul de Autencitate RAR economia de bani in demersul inmatricularii este de 140 Lei.

Totusi, Certificatul de Autencitate este necesar daca masina este rulata si se afla la prima inmatriculare in Romania.

Prin Certificatul de Autencitate, RAR atesta ca masina este autentica, iar seriile de caroserie si cele ale motorului existente fizic pe autovehicul corespund cu ceea ce este trecut in documente.

Un cumparator de masina la mana a doua, indiferent in ce situatie se afla autovehiculul (inmatriculat deja in Romania sau adus din alta tara), poate cere oricum vanzatorului Certificatul de Autencitate RAR, mai ales daca masina are un istoric complicat si greu de verificat.

Lista cu documente necesare pentru inmatricularea unei masini in Romania:

1. Cerere de inmatriculare (tipizat gratuit descarcabil de pe Internet si disponobil la DPRCIV).
2. Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), original si copie.
3. Certificatul de Inmatriculare (talon) luat de la fostul proprietar, cu Inspectie Tehnica Periodica (ITP) valabila. Trebuie sa existe pe talon trecuta, de mana, mentiunea schimbarii de proprietar si data. Noul proprietar este obligat sa inmatriculeze masina in maximum 30 de zile.
4. Fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale, semnata de fostul proprietar si de noul proprietar.
5. Contractul de vanzare-cumparare sau factura (original si copie).
6. Actul de identitate al solicitantului inmatricularii (original si copie).
7. Asigurare auto obligatorie (RCA) pe numele noului proprietar (copie).
8. Dovada de plata a contravalorii pentru Certificatul de Inmatriculare (original).
9. Dovada de plata a contravalorii pentru taxa de inmatriculare (oroginal).
10. Dovada platii timbrului de mediu sau o adeverinta eliberata de ANAF care sa ateste ca timbrul de mediu nu a fost restituit (original si copie).
11. Placutele de inmatriculare vechi in cazul in care noul proprietar doreste sau este nevoit sa le schimbe.
12. Certificatul de Autencitate RAR (original), doar pentru masinile rulate aduse din alte tari.

In demersul de a cumpara o masina, dincolo de toti pasii legali, InspectorAuto.ro iti sta la dispozitie prin serviciile sale - atat verificarea online a istoricului masinii, cat si inspectia fizica a acesteia, pentru ca tu sa fii sigur pe ceea ce cumperi.