Cum pot sa-mi dau seama ce masina imi doresc de fapt?

Cum pot sa-mi dau seama ce masina imi doresc de fapt?

Achizitionarea unui autoturism presupune atat eforturi de ordin financiar, precum si timp, dar mai ales de rabdare. Tocmai de aceea cei mai importanti pasi sunt evaluarea nevoilor si a pretentiilor personale pentru a stabili corect criteriile care ne vor indruma catre autoturismul potrivit, facilitandu-ne totodata si alegerea.

Totul pleaca de la o intrebare foarte grea, care ne framanta de fiecare data cand suntem in situatia de a ne cumpara o masina noua sau second hand.

Cum pot sa-mi dau seama ce masina imi doresc de fapt?

Ei bine, acesta este momentul in care trebuie sa fii cat se poate de chibzuit si de realist cu tine insuti. Trebuie sa fii cat mai obiectiv, sa iti analizezi bine cerintele personale de zi cu zi, sa poti puncta ceea ce iti doresti de la viitoarea ta masina, fie ea noua sau second hand. Nu spun ca mofturile ori pretentiile tale ar trebui uitate sau suprimate, ci doar ca ar trebui sa pui in balanta totul, sa le cantaresti bine si sa iti pui ordine in prioritati. Si, foarte important, sa gandesti in perspectiva si nu doar pe moment. Risti in felul asta sa te lasi influentat ori furat usor de tentatie. Nu e neaparat ceva negativ, dar e posibil sa uiti de aspecte care sunt cu adevarat importante.

Ce pot eu sa-ti recomand este sa faci un brainstorming, o "furtuna de idei in mintea ta", punandu-ti intrebari si oferindu-ti singur raspunsurile. Incearca sa raspunzi cat mai repede si mai instinctiv, fara sa analizezi prea mult. Noteaza-ti-le pe o ciorna, fie ea si mintala. Acelea ce vor rezulta vor fi aspectele de baza privind caracterul viitoarei tale masini.

O idee foarte buna ar fi sa nu te lasi influentat de anumiti factori externi tentanti. Ma refer aici la masina noua premium a cumnatului, la masina cu numere provizorii de Germania a vecinului de sub tine sau, pur si simplu, la diverse sfaturi mai mult sau mai putin avizate, fie ca vin din partea unor cunostinte, prieteni ori rude.

Sunt convins ca macar o data in viata ai asistat la discutii in care cineva lauda o marca, un model anume de masina sau, dimpotriva, o arata cu degetul si o ironizeaza: "Masinile frantuzesti sun proaste", "Dieselul este economic", etc... Oamenii sunt subiectivi si nu de putine ori, rautaciosi, vorbind din auzite, fara macar sa fi condus vreodata marca sau modelul respectiv.

"Nu-ti lua omule masina d-aia ca pica la greu! Toata lumea se plange de ele!"

Ok! Cu totii am auzit-o! E replica generica. Sau poate deja a evoluat la rangul de cliseu. Se poate, intr-adevar, ca omul sa stie despre ce vorbeste, dar de cele mai multe ori sunt doar vorbe din folclor, purtate din gura-n gura, inflorite ori hiperbolizate. Iti recomand asadar sa nu te temi sa ceri o parere avizata. Consulta-te cu un specialist! Si incearca pe cat posibil sa nu te rezumi doar la forum-urile dedicate marcilor auto. Acestea pot fi surse bune de informatii pertinente, dar totodata si izvoare continue de dezinformare.

"A avut masina din aia varul meu si numai probleme i-a facut!"

Daca cineva a avut probleme cu un model anume nu inseamna neaparat ca toate exemplarele vor avea probleme. Sau cel putin nu aceleasi probleme si nu la fel de multe. Pentru ca aici intervin mai multi factori, dintre care cel mai semnificativ este modul in care acea masina a fost intretinuta si condusa. Bineinteles, mai este si vorba de noroc, ca in orice alt aspect al vietii.

"Vai, ai grija ca piesele sunt tare scumpe la masina aceea!"

Mitul tipic. Precum cel al masinilor japoneze. Da, e drept. Piesele pot fi mai scumpe daca vorbim de masini premium, in cazul carora este perfect normal - pretul de achizitie ridicat atrage dupa sine, teoretic, si costuri de utilizare ridicate. Daca vorbim despre reviziile curente, atunci diferentele dintre marci si modele nu sunt semnificative. Insa daca luam in calcul reparatii extraordinare, costurile pot fi duble sau triple atat intre modele din aceeasi clasa, de la marci diferite, dar mai ales intre clasele/segmentele aceleiasi marci.

Am relatat doar cateva exemple de situatii ori mentalitati.

Inca o data subliniez: Apeleaza la un specialist! Te poate scuti de multe surprize neplacute si de tot soiul de batai de cap. Nu te simti jenat, nu este nicio rusine sa nu ai cunostintele necesare. Expertii pentru asta exista, pentru a te ajuta!

Si nu in cele din urma, asculta-te pe tine! Asculta de cerintele si dorintele tale, dar pastreaza in acelasi timp un ton realist si responsabil. Nu te axa doar pe anumite aspecte. Incearca sa gasesti un compromis ideal pentru ca in final tu vei fi cel care vei conduce si te vei bucura de acea masina.

Important este sa fii tu multumit si satisfacut de masina aleasa. Parerile altora nu ar trebui sa atarne greu in alegerea pe care urmeaza sa o faci.