Hotii de masini au gusturi bune. Cum sa nu cumperi o SUTITA.

Hotii de masini au gusturi bune. Cum sa nu cumperi o SUTITA.

Furturile de masini reprezinta o adevarata industrie, iar hotii au gusturi bune si se orienteaza foarte rapid la cererea din piata. Asa se face ca masina visurilor tale poate sa aiba kilometri reali si sa nu fi fost lovita, dar trebuie sa te asiguri si ca nu a fost... ȘUTITĂ.

Din Germania sunt furate anual circa 20.000 de masini, iar printre tarile in care ajung aceste automobile se numara si Romania. Din fericire, primele destinatii ale masinilor furate din Germania sunt Ucraina, Polonia si Bulgaria, abia mai apoi Romania, conform statisticilor oficiale. Acest fapt NU trebuie sa te faca, insa, mai putin vigilent.

Șutit, -a, ȘutiȚi, -te adj. (d. lucruri) furat

in ceea ce priveste statisticile pe Romania, la noi in tara se fura circa 1.000 masini/an. Cele mai recente si relevante date pot fi consultate mai jos.

Top 5 marci de masini furate in Romania (2014):

  1. Dacia (456 unitati)
  2. Volkswagen (156)
  3. Mercedes-Benz (98)
  4. Opel (97)
  5. BMW (94)

Din aceste date se poate vedea clar ca hotii de masini se orienteaza spre marcile cele mai tranzactionate pe piata second-hand. Fie ca aceste masini furate sunt vandute ca atare, fie ca sunt dezmembrate, vigilenta cumparatorilor auto trebuie sa fie mereu maxima si trebuie utilizate toate mijloacele posibile de verificare a masinilor. Prin intermediul InspectorAuto.ro poti verifica dupa VIN daca masina a fost furata in Romania si alte 6 tari din Uniunea Europeana (UE).

Fiind cea mai mare piata auto, Germania este si tara din care sunt furate cele mai multe masini. La fel ca si in cazul statisticii cu furturi auto din Romania, si din Germania sunt furate tot masini populare.

Top 10 marci de masini furate in Germania (2013):

  1. Volkswagen (5.949 unitati)
  2. Audi (2.841)
  3. BMW (2.748)
  4. Mercedes-Benz (1.065)
  5. Skoda (758)
  6. Toyota (758)
  7. Opel (637)
  8. Ford (570)
  9. Mazda (470)
  10. Renault (384)

Avand in vedere cererea foarte mare pentru masinile care poarta siglele acestor marci e bine sa fii atent. Poate ca masina pe care esti pe cale sa o cumperi pare perfect in regula si ca este furata este, poate, ultimul lucru care iti trece prin minte.

Daca ajungi sa dai banii pe o masina ȘUTITĂ poti sa ramai fara ea, in caz ca va fi confiscata, sau, in cel mai bun caz, iti va fi interzis sa o instrainezi (vinzi). Pe langa aceste actiuni legale care privesc masina trebuie sa mai iei in calcul si ca vei avea multe declaratii si explicatii de dat in fata legii, chiar daca ai fost un cumparator de buna-credinta.

Tocmai de aceea e important sa faci uz de toate mecanismele de verificare de care dispui inainte de cumparare. Cateva zeci de lei dati pe verificare te pot scapa de pericolul sa cheltui zeci de mii de lei pe o masina ȘUTITĂ.

Un prim instrument de verificare este InspectorAuto.ro, apoi intr-un service de marca. Programarea la service se poate face direct de pe InspectorAuto.ro in momentul in care decizi sa verifici istoricul unei masini.

InspectorAuto.ro este primul instrument online care permite verificarea imediata a istoricului autovehiculelor. Astfel, cumparatorii de masini rulate sunt mai bine informati si riscul de a da banii pe o ȘUTITĂ este mai mic. Apeland la InspectorAuto.ro pentru a verifica masinile, inainte de achizitie si inainte de verificarea intr-un service, cumparatorii de masini scutesc timp si bani.