Contact: 0733 461 105; L-V 9-18

Inchisoare de la 2 la 5 ani pentru inselaciune privind kilometrajul

21 decembrie 2015 8 InspectorAuto

inchisoare-de-la-2-la-5-ani-pentru-inselaciune-privind-kilometrajul.jpg

Cea mai buna veste din ultimii ani cu privire la piata de masini second hand si la protejarea cumparatorilor de masinile cu kilometrajul dat inapoi sau cu alte vicii ascunse a venit, surprinzator, pe final de 2015. De parca Mos Craciun a citit articolul "3 solutii simple si eficiente pentru rezolvarea problemei kilometrilor" si ne-a facut un cadou mai devreme.

Un grup de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege care are ca scop descurajarea tranzactiilor cu vehicule ale caror date sau caracteristici sunt trucate sau nerelae si, in consecinta, cresterea sigurantei pe drumurile publice, potrivit celor de la MEDIAFAX. In motivarea initiativei, parlamentarii sustin ca interesul principal al statului ar fi asigurarea sigurantei circulatiei si, interesul secundar, protejarea celui inselat - in cazul nostru cumparatorul de buna credinta.

N-ar fi fost rau ca interesul de a proteja cumparatorul sa fi fost pe primul loc, iar apoi siguranta, dar este bine si asa. E bine ca cineva s-a gandit sa faca un pic mai multa lumina in piata second hand.

Practic, noul proiect de lege vrea sa completeze Codul Penal cu infractiunea de "inselaciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor" care va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se intelege: elementele de identificare, provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infractiune independent de diligenta depusa de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului",

Update: aici gasiti proiectul de lege asa cum a fost depus: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15409

Aceasta initiativa este doar primul pas si e foarte important ca s-a facut! Acum ramane de vazut cum se va aplica o astfel de lege pentru ca aici va fi cea mai mare durere de cap. Din ce am dedus pana acum din stirea publicata de MEDIAFAX, vor fi pedepsiti atat cei care vor interveni asupra kilometrajului, cat si proprietarii care vor vinde masini masluite, asa ca mai intai ar trebui sa ne asiguram ca avem cum sa demonstram inselatoria.

Interventia asupra rulajului este foarte greu de demonstrat, din pacate, dar nu imposibil. Chiar daca frauda nu se depisteaza la transferul de proprietate, cumparatorul ar trebui, ulterior achizitiei, sa beneficieze de un interval de timp - un fel de garantie - in care sa faca verificari.

Astept parerile si opiniile voastre in rubrica de comentarii de mai jos si hai sa gasim solutii pentru aplicarea unei astfel de legi!

8 Comentarii

Gheorghe 29 mai 2017 14:45

Buna ziua am cumpărat o mașina acum o luna și am fost cu mașina la un test autorizat delar vw și am verificat km și sunt dați înapoi mașina ultimu servis a fost in 2014 și mașina avea 430000 reali acum mașina are 245000 cer un sfat ce de făcut

Sebi 8 noiembrie 2016 17:10

Treaba cu km e relativ simpla,orice autovehicul pentru a putea circula legal are nevoie de ITP, numarul km fiind inregistrat in baza de date! Aici trebuie lucrat! Km dati inapoi se mai pot vedea si la diagnoze amanuntite pe motor,cutie viteza(cele automate) si chiar la sistemele de control ale noxelor!

Sebi 8 noiembrie 2016 17:02

Orice masina sh trebuie verificata amanuntit de un profesionist, 80% cred ca sunt aranjate din toate punctele de vedere! Si eu caut de vreo doua luni o masina si inca nu am gasit una corecta pret calitate( sunt mecanic de meserie,iar in tinerete am lucrat si tinichigerie) stiu unde sa ma uit si ce sa caut. E jale ce reparatii sunt facute pe masini si cate modificari sunt facute in softurile lor pentru a da inpresia ca masina functioneaza in parametrii!

andrei 12 martie 2016 05:13

Salut nu stiu daca am ajuns unde trebuie dar sunt nedumerit cu o chestie ce am patito.am vândut o masina.cumparatorul multumit de masina i-am spus problemele care le are adica masina fusese lovita si reparata.motorul segmentat chiulasa verificata si multe altele care le-am mai facut la masina cumpărătorul nu a zis nimic de un testar sau alte chestii a doua zi iam dus masina acasa el fiind din alt judet.ajung la el mai verifica odata masina mai face proble toate cele.multumit îi dau actele îmi da banii si plec.am facut toate actele am scos masina de la impozit de pe numele meu.in talon nu am reusit sa trec pe cumparator.acum problema este ca dupa trei zile la suna si îmi spune ca vrea banii înapoi si ca daca nui dau banii merge pe la politie si ce stiu io pe unde.eu sunt de acord sai dau bani înapoi dar cu altele ce fac?cum o trec iar pe nume cum o bag la impozit.mai e si problema ca daca mia stricat ceva la motor care nu poate fi vizibil?exemplu îmi poate baga nisip in motor sai daca a luat piese bune si a pun rele?ma poate ajuta cineva cu problema aceasta.va multumesc

Vladone 8 ianuarie 2016 11:13

Tocmai ... ca multi km. sunt "masluiti" deja de afara ... unde legea de la noi nu poate interveni ... el cand intra in tara ... deja are alti km. TOTI vor spune ... asa a fost cumparat..nu stie nimic...Ar trebui sa fie NUL contractul de Vanzare-Cumparare daca nu se trece in Certificatul de Inmatriculare - intrainat catre...si sunt multe. Dar de sistemul de siguranta (airbag-uri masluite) nu spune nimeni ..?

Mihai @inspectorauto 29 decembrie 2015 21:40

Salut Vali,

Este o intrebare foarte buna si legitima totodata.

Ar fi mai multe solutii:

1. Trebuie sa ne asumam ce s-a petrecut pana acum si sa aplicam legea doar pentru viitor. Oricum legile din principiu nu se aplica retroactiv.
2. In cazul descris de tine, vanzatorul ar trebui sa declare pe contractul de cumparare cand a cumparat masina cati km avea, cat are acum, iar cumparatorul ar trebui sa semneze ca este de acord cu acestea si ca va cumpara masina asa.

De aici se pot naste destul de multe probleme dar nu avem cum sa plecam de la 0 presupunand ca toate masinile sunt curate. Trebuie sa plecam de la situatia de acum si sa dam aceasta lege pentru viitor.

Principalii vizati sunt cei care aduc masini in Romania si nu proprietarii care vand masini deja inmatriculate de 1-2,3 ani. Acolo se fac cele mai mari manarii.
Iar dupa aceasta lege, cumparatorul fiind mai bine protejat, eu estimez ca fenomenul va scadea mult ca si intensitate.

VALI 29 decembrie 2015 16:10

Intr adevar este o solutie foarte buna, dar am o nedumerire,daca cineva a cumparat o masina acum ceva ani in urma, s a bazat pe cuvantul vanzatorului in legatura cu km ca sunt reali si defapt au fost dati inapoi, acum daca se va vinde acea masina si se descopera ca s au dat inapoi km, cine raspunde ptr asta? Multumesc

Andrei 21 decembrie 2015 11:21

O initiativa foarte buna si mult asteptata. Sa fie intr-un ceas bun.

Lasa un comentariu

Commentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau ura, vor fi sterse. Ii incurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Verifica VIN

VIN

Cautare informatii disponibile