Inmatricularea unei masini aduse din Olanda

27 martie 2016 76 Mihai Cune

inmatriculare-masina-olanda.png

Update: Acum poti verifica istoricul de kilometri pentru masinile din Olanda si Belgia. Avem peste 6 milioane de masini in baza de date. Click aici pentru a verifica istoricul de kilometri. 

Cum in ultima perioada ajung in Romania din ce in ce mai multe masini second hand din Olanda, am primit multe intrebari privind actele ce trebuie solicitate vanzatorului, astfel incat inmatricularea sa se desfasoare fara probleme.

Masinile second hand din Olanda vin in principal de la licitatii auto si sunt cumparate la preturi destul de bune de revanzatori, de aceea si apetitul mare pentru ele.

Spre deosebire de Germania, unde de cele mai multe ori, merge cineva sa vada masinile inainte de a fi cumparate, in cazul licitatiilor auto, masinile sunt vazute doar in poze si pe rapoartele de evaluare ale unor companii de inspectii auto precum: SGS, Dekra, Macadam, etc.

In aceste rapoarte sunt prezentate de obicei doar problemele estetice ale masinii, zgarieturi, indoituri, ciobituri, probleme la tapiterie, etc.. Totusi, sunt multe situatii in care nu se cunosc informatii despre probleme grave cum ar fi: probleme la motor, la turbina, la injectoare, accidente anterioare, etc.  Cumparatorii se bazeaza pe seriozitatea firmelor care organizeaza licitatiile si pe abilitatile lor de a cunoaste o masina dar de multe ori exista si surprize.

Unele masini au si informatii detaliate si despre istoricul de service, dar procentul acestora nu este foarte mare. 

Din punct de vedere al rulajului, masinile aduse din Olanda au rulajul ceva mai mic decat cele din Germania, principalul motiv fiind teritoriul mult mai redus al tarii.

Personal am verificat cateva masini aduse din Olanda, de la Renault pana la BMW sau Mercedes si pot spune ca starea lor tehnica este destul de buna. Poate putin sub cele din Germania, dar nu am gasit masini cu probleme majore.

Revenind acum la inmatriculare, mai intai trebuie sa vedem care sunt actele de inmatriculare ale unei masini in Olanda, apoi vom sti ce sa ii  cerem vanzatorului.

Actele unei masini in Olanda sunt:

Partea I ( acte pe care soferul trebuie sa le aibe asupra lui atunci cand conduce o masina pe drumurile publice):

- certificatul de inmatriculare (Kentekenbewijs), format din 2 parti: DEEL 1A si Deel 1B.

Atentie! Incepand din 01.01.2014 certificatul de inmatriculare a fost inlocuit de un card cu cip pentru masinile nou inmatriculate, iar cele deja inmatriculate au termen pana la 31.12.2018 sa se conformeze. Pana atunci, sunt valabile in paralel atat certificatul de inmatriculare de tip vechi, cat si cardul.

Deel 1A Olanda Certificat de inmatriculareDeel 1B din Olanda Certificat de inmatriculare

Card masina Olanda

- cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs), cunoscuta si sub numele de DEEL II

carte identitate masina Olanda

Partea II

- certificatul de transfer (Overschrijvingsbewijs)

certificat transfer masina Olanda

Update: Acum poti verifica istoricul de kilometri pentru masinile din Olanda si Belgia. Avem peste 6 milioane de masini in baza de date. Click aici pentru a verifica istoricul de kilometri.

Pentru inmatricularea masinii in Romania, vei avea nevoie de:

1. certificatul de inmatriculare sau cardul (Kentekenbewijs). Este de preferat sa fie cardul. Mai toate maisnile care pleaca la export prin firmele de licitatii au deja acest card.

ATENTIE! Daca masina a avut cardul emis, acesta va fi solicitat la inmatriculare. Deci trebuie sa solicitati vanzatorului acest card.

2. cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs). Atentie! Fara acest document, procedura de inmatriculare este foarte grea si dureaza pana la cateva luni. 

3. factura sau contractul de vanzare cumparare intre vanzatorul din Romania si cel din Olanda. In cazul masinilor de la licitatii, vom avea factura.

4. numerele de export ale masinii daca aceasta a fost adusa pe roti

Numere de export Olanda

Atentie! Trebuie verificata foarte atent factura de achizitie a masinii pentru ca sunt foarte multe cazurile de frauda cu TVA. De exemplu, firma din Romania cumpara masina fara TVA fiind achizitie intracomunitara, apoi vinde masina in Romania cu TVA doar la marja adaugata peste pretul net de achizitie, ceea ce este ilegal, iar noul proprietar va fi urmarit pentru plata TVA-ului datorat statului roman. 

Ei abuzeaza de prevederile Directivei 112 a Uniunii Europene care spune ca in cazul bunurilor second hand achizitionate intracomunitar, TVA se aplica doar asupra marjei profitului in cazul revanzarii acestora intr-un alt stat al Uniunii. Dar, aceasta prevedere se aplica doar atunci cand bunul este achizitionat la pret brut, pentru care s-a platit deja TVA in tara de origine, nu si la bunurile achizitionate la pret NET, pentru care nu s-a platit TVA in tara de origine. In acest caz, TVA-ul trebuie sa file platit de utilizatorul final din Romania.

Sper ca aceste informatii sa fie de ajutor cat mai multor persoane.

Update: Acum poti verifica istoricul de kilometri pentru masinile din Olanda si Belgia. Avem peste 6 milioane de masini in baza de date. Click aici pentru a verifica istoricul de kilometri.

76 Comentarii

Mara 5 decembrie 2017 00:00

Salut am cumparat o masina din olanda si nu mia dat cardul mia dat o foaie care zice ca e inlocuitorul cardului e ok asa , daca e trimit poza cu acea foaie

Ionescu V 9 noiembrie 2017 21:27

Buna seara, ma aflu in Olanda cu munca, si intentionez sa cumpar o masina de aici pentru a o inmatricula in Romania, daca plec cu masina pe roti spre tara ,inafara de actele masini si contractul de vanzare cumparare , mai trebuie si o asigurare de tipul RCA pe parcursul drumului din Olanda in Romania?

Gabi 7 noiembrie 2017 19:22

Salut.cardul are vreo perioada de valabilitate? Deep 2

Gabriel tereuci 7 noiembrie 2017 12:48

Salutare am cumpărat un Peugeot 307 din 2003 din Olanda am doar cardul și actul de vânzare-cumpărare m-ai am nevoie de actul numit Del 2 pentru înmatriculare în România mai este nevoie?

Mihai Ionascu 21 octombrie 2017 10:11

Daca am achizitionat masina in NL, sunt propietar si vreau sa o duc in tara sa o inregistrez dar nu am factura sau vanz-cum. Doar actele de la rdw si bonul de casa. Ce fac?

Razvan 25 septembrie 2017 19:31

Pentru mașinile care au card nu mai exista deel 2, ci doar o foaie cu tenaamstelling code. Locuiesc în Olanda și am două mașini înmatriculate aici, ambele c card.

Badea stefan 4 octombrie 2017 17:42

Salut am cumparat o masina din olanda proprietarul este roman mia dat cardul atasat de o foaie a 4 factura si asigurarea mai trebuia sa mai imi dea ceva??

horatius 15 august 2017 14:35

buna, daca am cardul cu cip mai am nevoie si de cartea de indentitate a masinii ?

precup ilie 19 octombrie 2017 07:01

ai primit raspuns la intebare? mersi

Elena 26 iulie 2017 10:46

Am si eu aceeasi problema! Prietenul meu si a cumparat o masina in Olanda , a fost inscrisa acolo timp de vreo 8 luni, apoi am sters-o si am pus-o pe platforma sa o aducem in tara. Soferul cu care am adus masina mi a pierdut cardul...nu stiu ce trebuie sa fac va rog ajutati-ma

Mihaela 6 iulie 2017 23:02

Am o rugăminte. Băiatul meu a cumpărat o mașina din Belgia. Nu a cunoscut limba și a mers cu cineva. După ce a cumpărat mașina a mers să facă actele. Acolo iau spus că îi lipsește un act (acestea ar dau in doua exemplare 1 și,2) a mai aflat că mașina era dată radiata și data spre dezmembrare. Mai poate fi înscrisă un asemenea autoturism în Romania? Ce șanse sunt. Mașina arata impecabil.

Laurentiu 6 octombrie 2017 19:53

Buna. Ai reusit ceva cu masina? Sunt in aceeasi situatie 0785306306

Robu Mihaiela 6 iulie 2017 22:43

Bună seara, Am o problema cu o mașina cumpărată din Belgia. Vânzătorul mi-a dat doar un rand de acte. Eu fiind român nu m-am priceput prea mult dar am mers cu cineva când am cumpărat o. Când sa fac actele am înțeles că trebuia să am doua acte iar mașina era dată pentru dezmembrare. Ea este impecabila exista șanse să o înscriu în România . Ma poate ajuta cineva cu un răspuns. Mulțumesc din suflet!

mark 1 iulie 2017 00:34

sal am achizitionat o masina din olanda inafara de factura nu am nici nu act cum o pot imatricula? multumesc

Nicusor 5 iunie 2017 15:16

Buna. Stie careva daca pot scoate nr de tranzit din Olanda pe o masina din Belgia fara verificarea facuta??

Zacke 9 iunie 2017 14:37

Nu poti scoate numere de tranzit din olanda pt o masina din belgia nici daca are itp-ul valabil....am incercat si eu si fara reusita...

Pop gabi 30 martie 2017 22:41

Ma Poate ajuta cineva , am cumparat un nissan patrol y60 adus din Olanda . Am fost sal inmatriculez ca utilitara si ... surpriza imi mai trebe un act sa dovedesc ca am mai fost ca utilitara pana in anul 2013 masina este inscrisa in olanda 2000 pana 2015 , cum sa procedez ... ???

velijenco bujorel 24 martie 2017 22:03

Aventura mea.1.Căutat mașină în Olanda,pe 2-3site-autotrader.nl,maarktplaats.nl,autoscout,mobile...timp de o lună,ian_feb.până am strans 4000 euro.Renault Grand Espace benzină 2.0 turbo,minim 2006.Găsit 3 buc pe la 1.02,acum căutat avion...ieftin,plus doar 2 zile libere pt.drum,am ales joia,Ryanair până la Charleroi,dimineață la 9.00 eram acolo,apoi maxitaxi până la gara sud,tren cu schimbare in Anvers,spre Roosendaal.Luați din gară de un nene,dus la firmă vreo 30 km.,văzut mașina,achitat,omul mi-a dat factură,o procură pe nr.albe de export,copie talon olandez,urmând să îmi trimită briefuri germane cu dhl.Plecat pe incredere,nicio problemă până acasă.Actele au sosit in ziua expirării numerelor din vina dhl,scos numere roșii,montat gpl,făcut o revizie generală,luat RAR,tradus factura olandeză pt.Ditl 2,făcut fișa in aceeași zi,tradus brief germane,pt.ANAF, iau luni 27.03 certificat de tva,apoi la Drpciv pentru numere definitive.Costuri,3450 euro mașina,100 acte acolo,35 euro avion(2 pers),5 taxi,42 tren,15 mâncare,72 cazare Amsterdam,28 cazare Praga,13+10 vigneteSk,Hu,350 benzină,30 cazare Arad,plus mărunțiș vreo 150 pe diverse...faza a 2 a...2400 lei gpl,1800 revizia,500 2pneuri,502 RAR,75 trad.olanda,90 trad.germ.,53 nr.provizorii,valabile până la 3 luni!!!AM luat pe 2 luni,909 asigurarea pe 1 an,plus ce o mai fi la drpciv,talon si numere.Deci cam 5000 euro fără gpl...Și am o super mașină de concedii...totul functioneaza,7 locuri..nu știu ce să fac cu rezerva acum e butelia in locul ei,parcă nu aș mai lua-o după mine...

andi 13 martie 2017 19:28

Bunaziua
Vreau sa cumpar o masina adusa din Olanda
Masina este fabricata in anul 2010 , in Romania a ajuns de cateva zile
Vanzatorul spune ca este de-ajuns Cardul + Contract V/C + Numere de export (cu hartia aferenta)
Nu ar trebui si Brief-ul mare ?

Binenteles ca ofera si Fiscal

Întrebarea mea ramane referitoare la Brief mare . Cardul inlocuieste toate actele de hartie ?

Lasa un comentariu

Commentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau ura, vor fi sterse. Ii incurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Verifica VIN

VIN

Cautare informatii disponibile