Contact: 0733 461 105; L-V 9-18

Inmatricularea unei masini aduse din Olanda

27 martie 2016 55 Mihai Cune

inmatriculare-masina-olanda.png

Update: Acum poti verifica istoricul de kilometri pentru masinile din Olanda si Belgia. Avem peste 6 milioane de masini in baza de date. Click aici pentru a verifica istoricul de kilometri. 

Cum in ultima perioada ajung in Romania din ce in ce mai multe masini second hand din Olanda, am primit multe intrebari privind actele ce trebuie solicitate vanzatorului, astfel incat inmatricularea sa se desfasoare fara probleme.

Masinile second hand din Olanda vin in principal de la licitatii auto si sunt cumparate la preturi destul de bune de revanzatori, de aceea si apetitul mare pentru ele.

Spre deosebire de Germania, unde de cele mai multe ori, merge cineva sa vada masinile inainte de a fi cumparate, in cazul licitatiilor auto, masinile sunt vazute doar in poze si pe rapoartele de evaluare ale unor companii de inspectii auto precum: SGS, Dekra, Macadam, etc.

In aceste rapoarte sunt prezentate de obicei doar problemele estetice ale masinii, zgarieturi, indoituri, ciobituri, probleme la tapiterie, etc.. Totusi, sunt multe situatii in care nu se cunosc informatii despre probleme grave cum ar fi: probleme la motor, la turbina, la injectoare, accidente anterioare, etc.  Cumparatorii se bazeaza pe seriozitatea firmelor care organizeaza licitatiile si pe abilitatile lor de a cunoaste o masina dar de multe ori exista si surprize.

Unele masini au si informatii detaliate si despre istoricul de service, dar procentul acestora nu este foarte mare. 

Din punct de vedere al rulajului, masinile aduse din Olanda au rulajul ceva mai mic decat cele din Germania, principalul motiv fiind teritoriul mult mai redus al tarii.

Personal am verificat cateva masini aduse din Olanda, de la Renault pana la BMW sau Mercedes si pot spune ca starea lor tehnica este destul de buna. Poate putin sub cele din Germania, dar nu am gasit masini cu probleme majore.

Revenind acum la inmatriculare, mai intai trebuie sa vedem care sunt actele de inmatriculare ale unei masini in Olanda, apoi vom sti ce sa ii  cerem vanzatorului.

Actele unei masini in Olanda sunt:

Partea I ( acte pe care soferul trebuie sa le aibe asupra lui atunci cand conduce o masina pe drumurile publice):

- certificatul de inmatriculare (Kentekenbewijs), format din 2 parti: DEEL 1A si Deel 1B.

Atentie! Incepand din 01.01.2014 certificatul de inmatriculare a fost inlocuit de un card cu cip pentru masinile nou inmatriculate, iar cele deja inmatriculate au termen pana la 31.12.2018 sa se conformeze. Pana atunci, sunt valabile in paralel atat certificatul de inmatriculare de tip vechi, cat si cardul.

Deel 1A Olanda Certificat de inmatriculareDeel 1B din Olanda Certificat de inmatriculare

Card masina Olanda

- cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs), cunoscuta si sub numele de DEEL II

carte identitate masina Olanda

Partea II

- certificatul de transfer (Overschrijvingsbewijs)

certificat transfer masina Olanda

Pentru inmatricularea masinii in Romania, vei avea nevoie de:

1. certificatul de inmatriculare sau cardul (Kentekenbewijs). Este de preferat sa fie cardul. Mai toate maisnile care pleaca la export prin firmele de licitatii au deja acest card.

ATENTIE! Daca masina a avut cardul emis, acesta va fi solicitat la inmatriculare. Deci trebuie sa solicitati vanzatorului acest card.

2. cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs). Atentie! Fara acest document, procedura de inmatriculare este foarte grea si dureaza pana la cateva luni. 

3. factura sau contractul de vanzare cumparare intre vanzatorul din Romania si cel din Olanda. In cazul masinilor de la licitatii, vom avea factura.

4. numerele de export ale masinii daca aceasta a fost adusa pe roti

Numere de export Olanda

Atentie! Trebuie verificata foarte atent factura de achizitie a masinii pentru ca sunt foarte multe cazurile de frauda cu TVA. De exemplu, firma din Romania cumpara masina fara TVA fiind achizitie intracomunitara, apoi vinde masina in Romania cu TVA doar la marja adaugata peste pretul net de achizitie, ceea ce este ilegal, iar noul proprietar va fi urmarit pentru plata TVA-ului datorat statului roman. 

Ei abuzeaza de prevederile Directivei 112 a Uniunii Europene care spune ca in cazul bunurilor second hand achizitionate intracomunitar, TVA se aplica doar asupra marjei profitului in cazul revanzarii acestora intr-un alt stat al Uniunii. Dar, aceasta prevedere se aplica doar atunci cand bunul este achizitionat la pret brut, pentru care s-a platit deja TVA in tara de origine, nu si la bunurile achizitionate la pret NET, pentru care nu s-a platit TVA in tara de origine. In acest caz, TVA-ul trebuie sa file platit de utilizatorul final din Romania.

Sper ca aceste informatii sa fie de ajutor cat mai multor persoane.

55 Comentarii

Dragos 20 februarie 2017 16:28

Am card ,am cod eliberat de RDW care din câte înțeleg tine loc de Deel 2 dar poliția vrea Deel 2 acel formular A4 verde
Este vb de niște camioane închiriate unei firme din Ro cu drept de înmatriculare
Cei din Olanda îmi spun ca nu au Deel 2 din acela și ca formularul acela cu tenaamstellingscode este unicul document după 2014 care tine loc de Deel 2

Nu știu ce sa fac...

eugen 14 februarie 2017 20:10

care este cartea masinii adusa din olanda cum arata.daca stie cineva il rog sa ma lamureasca

andrei 28 ianuarie 2017 23:33

Salutare am luat o masina de la un bisnitar ,el a zis ca a fost adusa pe platforma ,am urmatoarele acte
foaia de vanzare cumparare ( foaie a4 facuta la fata locului ) si o foaie albastra cu un loc special pentru card + cardul pe ea,
e suficient cceia ce am sau rebuie si alteacte ?

cosmin 13 februarie 2017 10:20

sall andrei aceias chestie am sa eu am cumparat azi o masina de olanda tu ce ai facut ai pututo inmatricula

Mihai 20 ianuarie 2017 10:13

Am cumparat o astra h din Olanda,in oct 2016.Masina a trecut Rar-ul,are toate actele in regula,doar ca atunci cand am depus dosarul pt inmatriculare,mi s-a comunicat ca nu corespunde seria cardului rdw si ca trebuie sa astept confirmarea din Olanda.Astept de 2 luni si as vrea sa imi spuna si mie cineva care s-a mai intalnit cu situatia asta,cam cat trebuie sa mai astept.Multumesc.

Vlad 7 ianuarie 2017 22:25

Ma aflu in aceeasi problema, si anume lipsa cardului fara care nu pot inmatricula masina care a fost exportata din Olanda. In urma cu 4 luni am depus dosarul pentru inmatricularea vehiculului la d.r.p.c.i.v Bacau, dar lipsa cardului ingreuneaza procesul de inmatriculare, dupa spusele politistului de la ghiseu, si astfel acetele masinii au ramas la d.r.p.c.i.v Bacau pe toata perioada verificarilor in Olanda. Tin sa precizez ca am verificat pe RDW datele masinii dupa ce am cumparat.o si informatiile cu privire la Export nu existau in acel moment. Dupa cateva zile de la lasarea actelor masinii la politie, am intrat din nou pe RDW pentru a verifica din nou datele masinii si am observat ca informatiile cu privire la export aparusera impreuna cu afirmatiile ca masina nu este furata si este exportata. Acum nu inteleg de ce nu au raspuns nic dupa 4 luni autoritatile Olandeze la e-mailul trimis de autoritatile Romane.. Cei care au avut si rezolvat aceasta problema, imi puteti spune si mie va rog in cat timp ati fost sunati de cei de la serciciul de inmatriculari pentru a venii sa inmatriculati vehiculul sau in cat timp ati rezolvat problema si in ce mod, daca a existat un alt mod de rezolvare ? Va multumesc.

sorin 5 ianuarie 2017 16:42

Va rog frumos stie cineva un site de cautare pentru masini din olanda? de unde pot cumpara? va multumesc!

Ovidiu 6 decembrie 2016 21:21

A rezolvat cineva problema la autoutilitarele n1 transformate,cu dovada ca mașina a fost transformata înainte de 04.10.2013?
de șase luni ma chinui si nimic!
Domnu' Mihai,dați-mi un sfat,de unde pot sa i-au un apk din 2012 al mașini sau o asigurare mai veche ca acolo sigur scrie ca a fost autoutilitara,va rog frumos!

Alin 8 decembrie 2016 13:36

Salut,sunt in acceasi situatie...ai vreo idee cum pot sa rezolv?
Merci

marginean petru 5 decembrie 2016 17:53

salut. .
eu mi-am cumparat o masina din olanda acuma recent adica in noiembrie 2016.cu toatate actele in regula de al vanzator
.dar cind mam dus al primarie sa mio inregistrez la impozite , mi-au respins dosarul pt ca nu este scris capacitatea cilindrica pe nici un act de la vanzator..
doresc sa stiu da ca service-urile autorizate pot sa emita un act prin care se atesta capacitatea cilindrica a masinii
mi-am cumparat un opel zafira din 2001 cu motor benzina 1.8 si 125 cp

cristian 24 noiembrie 2016 12:36

Am reusit si am inmatriculato

Cristian 14 noiembrie 2016 19:37

Si eu sint in aceiasi situatie,nu am cardu,astept de cinci luni sa inmatriulez masina.Mi-a trimis de la RDW un document in care spun ca masina a fost exportata cu certificate de hirtie si nu cu certificat tip card,si spune ca propietaru anterior poate exporta o masina prin intermediul unui numar de documente,L-am tradus si legalizat si cei de la inmatriculari P.neamt mi-au ris in nas,de unde am eu acel act
Am sunat la cineva in olanda,sa interesat la RDW si ia zis ca nu este nici o cerere de catre pol.Romana,

FLORIN 4 octombrie 2016 21:14

Buna seara,

Pentru HRM am o intrebare ca avem aceeasi problema, cu N1 trecut pe card dar nu-i suficient, RAR cere sa aducem alte dovezi din Olanda. Problema e ca nu am prea inteles despre ce dovezi este vorba.
Daca ai rezolvat ceva te rog sa ne spui si noua , masina este a prietenului meu.multumim

luci 3 octombrie 2016 21:45

am avut problema cu lipsa card am asteptat raspuns de la serviciul de imatriculari 5 luni si trei saptamani si nici un raspuns din partea celor de la inmatriculari din gresala am gasit un nr de tel la fostul proprietar auto din olanda am vorbit cu el la telefon si mi a trimis acel card prin posta in 7 zile lucratoare a ajuns in tara am inscris autovehiculul

andrei fedorovici 21 septembrie 2016 18:11

buna ziua am luat din iasi o masina adusa din olanda cu nr de olanda dar acte brif mare mic de germania. mentionez ca am o foaie cu acel card acte de vanzare cumparare . deci amsina din olanda a fost vanduta unui parc auto din germania apoi parcul auto ia facut acte de germania. masina a venit pe roti cu acte de germania si nr de olanda. cum o pot inmatricula

m 1 noiembrie 2016 00:12

Aceeasi problema o am si eu. Ai rezolvat in vreun fel?

Felix 3 octombrie 2016 16:27

Salut,
Sunt in aceiasi situatie cu tine,am trecut de toti pasii pana la politie,azi dimineata,au facut nazuri ca am. nr. de Olanda dar masina are brief de Germania.Tu ai rezolvat ceva? Si daca da,cum?
Multumesc.

Nastasa Cosmin 24 august 2016 20:37

Salut! Din ce am citit mai sus reiese ca pentru inmatriculare nu este obligatoriu acel card cu cip, documetele privind inmatricularea fiind "certificatul de inmatriculare SAU cardul". Am punctat "sau" deoarece polititstul de la inmatriculari Neamt m-a intors pe motiv ca nu am acel card, in conditiile in care detin certificatul de inmatriculare impreuna cu toate actele masinii in original. A mai avut cineva problema asta? Cum ati rezolvat?

luci 27 august 2016 20:41

Pt Natasa Cosmin in primul rand cei de la inmatriculari trimit dosarul ptr verificare iar pana la rezultatul verificarilor ai sa astepti ceva luni 5respectiv 6 luni

AUREL 24 august 2016 11:12

Salut.Am fost azi sa imi ridic numerele si certificatul de inmatriculare iar domnul de la eliberari mi-a spus k imi mai trebuie un act la dosar.E vorba despre DEL 2 si daca nu il am nu e nici o problema k vor face ei niste verificari numai k dureaza vreo 6 luni.Ok dar dupa verificari imi poate elibera numerele si cartea masinii pt k eu pierd deja jumatate din perioada rca-ului.

TCM 6 septembrie 2016 14:38

Nu pierzi din perioada RCA-ului, pe toata perioada verificarilor ti se vor elibera numere rosii.
Cand primesti un raspuns zi-ne si noua ce s-a intamplat, suntem mai multi in situatia asta :)

Raul 15 septembrie 2016 11:22

Salut. Ai spus ca se vor elibera pe toata perioada verificarilor. Adica e posibil sa imi elibereze chiar si 6 seturi de numere rosii corespunzatoare celor 6 luni sau cat va fi nevoie sa astept? Ca stiam ca un vehicul are dreptul doar la 3 seturi de numere rosii, pe care deja le-am epuizat...dar daca stii tu mai bine ca imi pot elibera mai multe, ar fi perfect, sa nu stau acum cu masina nefolosita pana imi vine verificarea ...
Lasa-mi un raspuns te rog daca ai mai auzit de o situatie de-asta in care sa elibereze mai mult de 3 randuri de numere rosii.

Lasa un comentariu

Commentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau ura, vor fi sterse. Ii incurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Verifica VIN

VIN

Cautare informatii disponibile