Contact: 0733 461 105; L-V 9-18

Inmatricularea unei masini aduse din Olanda

27 martie 2016 47 Mihai Cune

inmatriculare-masina-olanda.png

Update: Acum poti verifica istoricul de kilometri pentru masinile din Olanda si Belgia. Avem peste 6 milioane de masini in baza de date. Click aici pentru a verifica istoricul de kilometri. 

Cum in ultima perioada ajung in Romania din ce in ce mai multe masini second hand din Olanda, am primit multe intrebari privind actele ce trebuie solicitate vanzatorului, astfel incat inmatricularea sa se desfasoare fara probleme.

Masinile second hand din Olanda vin in principal de la licitatii auto si sunt cumparate la preturi destul de bune de revanzatori, de aceea si apetitul mare pentru ele.

Spre deosebire de Germania, unde de cele mai multe ori, merge cineva sa vada masinile inainte de a fi cumparate, in cazul licitatiilor auto, masinile sunt vazute doar in poze si pe rapoartele de evaluare ale unor companii de inspectii auto precum: SGS, Dekra, Macadam, etc.

In aceste rapoarte sunt prezentate de obicei doar problemele estetice ale masinii, zgarieturi, indoituri, ciobituri, probleme la tapiterie, etc.. Totusi, sunt multe situatii in care nu se cunosc informatii despre probleme grave cum ar fi: probleme la motor, la turbina, la injectoare, accidente anterioare, etc.  Cumparatorii se bazeaza pe seriozitatea firmelor care organizeaza licitatiile si pe abilitatile lor de a cunoaste o masina dar de multe ori exista si surprize.

Unele masini au si informatii detaliate si despre istoricul de service, dar procentul acestora nu este foarte mare. 

Din punct de vedere al rulajului, masinile aduse din Olanda au rulajul ceva mai mic decat cele din Germania, principalul motiv fiind teritoriul mult mai redus al tarii.

Personal am verificat cateva masini aduse din Olanda, de la Renault pana la BMW sau Mercedes si pot spune ca starea lor tehnica este destul de buna. Poate putin sub cele din Germania, dar nu am gasit masini cu probleme majore.

Revenind acum la inmatriculare, mai intai trebuie sa vedem care sunt actele de inmatriculare ale unei masini in Olanda, apoi vom sti ce sa ii  cerem vanzatorului.

Actele unei masini in Olanda sunt:

Partea I ( acte pe care soferul trebuie sa le aibe asupra lui atunci cand conduce o masina pe drumurile publice):

- certificatul de inmatriculare (Kentekenbewijs), format din 2 parti: DEEL 1A si Deel 1B.

Atentie! Incepand din 01.01.2014 certificatul de inmatriculare a fost inlocuit de un card cu cip pentru masinile nou inmatriculate, iar cele deja inmatriculate au termen pana la 31.12.2018 sa se conformeze. Pana atunci, sunt valabile in paralel atat certificatul de inmatriculare de tip vechi, cat si cardul.

Deel 1A Olanda Certificat de inmatriculareDeel 1B din Olanda Certificat de inmatriculare

Card masina Olanda

- cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs), cunoscuta si sub numele de DEEL II

carte identitate masina Olanda

Partea II

- certificatul de transfer (Overschrijvingsbewijs)

certificat transfer masina Olanda

Pentru inmatricularea masinii in Romania, vei avea nevoie de:

1. certificatul de inmatriculare sau cardul (Kentekenbewijs). Este de preferat sa fie cardul. Mai toate maisnile care pleaca la export prin firmele de licitatii au deja acest card.

ATENTIE! Daca masina a avut cardul emis, acesta va fi solicitat la inmatriculare. Deci trebuie sa solicitati vanzatorului acest card.

2. cartea de identitate (Tenaamstellingsbewijs). Atentie! Fara acest document, procedura de inmatriculare este foarte grea si dureaza pana la cateva luni. 

3. factura sau contractul de vanzare cumparare intre vanzatorul din Romania si cel din Olanda. In cazul masinilor de la licitatii, vom avea factura.

4. numerele de export ale masinii daca aceasta a fost adusa pe roti

Numere de export Olanda

Atentie! Trebuie verificata foarte atent factura de achizitie a masinii pentru ca sunt foarte multe cazurile de frauda cu TVA. De exemplu, firma din Romania cumpara masina fara TVA fiind achizitie intracomunitara, apoi vinde masina in Romania cu TVA doar la marja adaugata peste pretul net de achizitie, ceea ce este ilegal, iar noul proprietar va fi urmarit pentru plata TVA-ului datorat statului roman. 

Ei abuzeaza de prevederile Directivei 112 a Uniunii Europene care spune ca in cazul bunurilor second hand achizitionate intracomunitar, TVA se aplica doar asupra marjei profitului in cazul revanzarii acestora intr-un alt stat al Uniunii. Dar, aceasta prevedere se aplica doar atunci cand bunul este achizitionat la pret brut, pentru care s-a platit deja TVA in tara de origine, nu si la bunurile achizitionate la pret NET, pentru care nu s-a platit TVA in tara de origine. In acest caz, TVA-ul trebuie sa file platit de utilizatorul final din Romania.

Sper ca aceste informatii sa fie de ajutor cat mai multor persoane.

47 Comentarii

Ovidiu 6 decembrie 2016 21:21

A rezolvat cineva problema la autoutilitarele n1 transformate,cu dovada ca mașina a fost transformata înainte de 04.10.2013?
de șase luni ma chinui si nimic!
Domnu' Mihai,dați-mi un sfat,de unde pot sa i-au un apk din 2012 al mașini sau o asigurare mai veche ca acolo sigur scrie ca a fost autoutilitara,va rog frumos!

marginean petru 5 decembrie 2016 17:53

salut. .
eu mi-am cumparat o masina din olanda acuma recent adica in noiembrie 2016.cu toatate actele in regula de al vanzator
.dar cind mam dus al primarie sa mio inregistrez la impozite , mi-au respins dosarul pt ca nu este scris capacitatea cilindrica pe nici un act de la vanzator..
doresc sa stiu da ca service-urile autorizate pot sa emita un act prin care se atesta capacitatea cilindrica a masinii
mi-am cumparat un opel zafira din 2001 cu motor benzina 1.8 si 125 cp

cristian 24 noiembrie 2016 12:36

Am reusit si am inmatriculato

Cristian 14 noiembrie 2016 19:37

Si eu sint in aceiasi situatie,nu am cardu,astept de cinci luni sa inmatriulez masina.Mi-a trimis de la RDW un document in care spun ca masina a fost exportata cu certificate de hirtie si nu cu certificat tip card,si spune ca propietaru anterior poate exporta o masina prin intermediul unui numar de documente,L-am tradus si legalizat si cei de la inmatriculari P.neamt mi-au ris in nas,de unde am eu acel act
Am sunat la cineva in olanda,sa interesat la RDW si ia zis ca nu este nici o cerere de catre pol.Romana,

FLORIN 4 octombrie 2016 21:14

Buna seara,

Pentru HRM am o intrebare ca avem aceeasi problema, cu N1 trecut pe card dar nu-i suficient, RAR cere sa aducem alte dovezi din Olanda. Problema e ca nu am prea inteles despre ce dovezi este vorba.
Daca ai rezolvat ceva te rog sa ne spui si noua , masina este a prietenului meu.multumim

luci 3 octombrie 2016 21:45

am avut problema cu lipsa card am asteptat raspuns de la serviciul de imatriculari 5 luni si trei saptamani si nici un raspuns din partea celor de la inmatriculari din gresala am gasit un nr de tel la fostul proprietar auto din olanda am vorbit cu el la telefon si mi a trimis acel card prin posta in 7 zile lucratoare a ajuns in tara am inscris autovehiculul

andrei fedorovici 21 septembrie 2016 18:11

buna ziua am luat din iasi o masina adusa din olanda cu nr de olanda dar acte brif mare mic de germania. mentionez ca am o foaie cu acel card acte de vanzare cumparare . deci amsina din olanda a fost vanduta unui parc auto din germania apoi parcul auto ia facut acte de germania. masina a venit pe roti cu acte de germania si nr de olanda. cum o pot inmatricula

m 1 noiembrie 2016 00:12

Aceeasi problema o am si eu. Ai rezolvat in vreun fel?

Felix 3 octombrie 2016 16:27

Salut,
Sunt in aceiasi situatie cu tine,am trecut de toti pasii pana la politie,azi dimineata,au facut nazuri ca am. nr. de Olanda dar masina are brief de Germania.Tu ai rezolvat ceva? Si daca da,cum?
Multumesc.

Nastasa Cosmin 24 august 2016 20:37

Salut! Din ce am citit mai sus reiese ca pentru inmatriculare nu este obligatoriu acel card cu cip, documetele privind inmatricularea fiind "certificatul de inmatriculare SAU cardul". Am punctat "sau" deoarece polititstul de la inmatriculari Neamt m-a intors pe motiv ca nu am acel card, in conditiile in care detin certificatul de inmatriculare impreuna cu toate actele masinii in original. A mai avut cineva problema asta? Cum ati rezolvat?

luci 27 august 2016 20:41

Pt Natasa Cosmin in primul rand cei de la inmatriculari trimit dosarul ptr verificare iar pana la rezultatul verificarilor ai sa astepti ceva luni 5respectiv 6 luni

AUREL 24 august 2016 11:12

Salut.Am fost azi sa imi ridic numerele si certificatul de inmatriculare iar domnul de la eliberari mi-a spus k imi mai trebuie un act la dosar.E vorba despre DEL 2 si daca nu il am nu e nici o problema k vor face ei niste verificari numai k dureaza vreo 6 luni.Ok dar dupa verificari imi poate elibera numerele si cartea masinii pt k eu pierd deja jumatate din perioada rca-ului.

TCM 6 septembrie 2016 14:38

Nu pierzi din perioada RCA-ului, pe toata perioada verificarilor ti se vor elibera numere rosii.
Cand primesti un raspuns zi-ne si noua ce s-a intamplat, suntem mai multi in situatia asta :)

Raul 15 septembrie 2016 11:22

Salut. Ai spus ca se vor elibera pe toata perioada verificarilor. Adica e posibil sa imi elibereze chiar si 6 seturi de numere rosii corespunzatoare celor 6 luni sau cat va fi nevoie sa astept? Ca stiam ca un vehicul are dreptul doar la 3 seturi de numere rosii, pe care deja le-am epuizat...dar daca stii tu mai bine ca imi pot elibera mai multe, ar fi perfect, sa nu stau acum cu masina nefolosita pana imi vine verificarea ...
Lasa-mi un raspuns te rog daca ai mai auzit de o situatie de-asta in care sa elibereze mai mult de 3 randuri de numere rosii.

Catalin 19 august 2016 17:36

Salut, am cumpărat o mașină second-hand din Olanda. Cel de la care am cumpărat-o mi-a dat toate actele mai putin acel card, pe motiv că nu i l-a dat proprietarul din Olanda. Când m-am dus la înmatriculare, politia a spus ca pentru a înmatriculare auto pe România trebuie să aștept foarte mult, chiar si 3 luni sau mai mult. Am citit mai sus si am inteles ca as putea sa grăbesc aceasta procedura dacă le scriu un mail celor de la RDW. Ce ar trebui sa solicit sau sa le scriu eu celor de la RDW? Va rog frumos sa ma ajutați cu un model de cerere.

luci 28 august 2016 15:31

Tu nu poti face nimica tot ce poti face e sa astepti raspunsul celor de la inmatriculari auto sau daca poti da de fostul proprietar al masini in olanda sa vorbesti cu el daca poate sa ti dea acel card si de asteptat vreo 5 sau 6 luni

Aurel 24 august 2016 11:16

Salut Catalin in aceiasi situatie sant si eu ...daca reusesti sa faci ceva mai repede decat autoritatile anunta-ma si pe mine sa ma inveti si pe mine

costi 16 iulie 2016 09:12

Am cumparat o masina din Olanda am fost cu fostul proprietar la birou RDW si am facut actele de export,dar nu mi sa dat contract de vanzare cumparare ,in schimb am numele meu trecut pe un certificat(deel 2)facut acolo la birou.As dori sa stiu daca este vreo problema cu inscrisu cand ajung in tara,in rest am toate actele in afara de card.Multumesc

dragos b 15 septembrie 2016 08:54

Am cumparat in august o masina din Olanda. Am procedat exact cum ai facut si tu cu proprietarul si RDW. Am toate actele cu exceptia contactului de vanzare cumparare. Am trecut de toate fazele precedente inmatricularii dar la politie la inmatriculari mi s-a spus ca nu am dovada ca sunt proprietarul masinii si nu mi-o inmatriculeaza. Cum ai procedat ca sa o inmatriculezi? Multumiri pentru raspuns

Mihai 2 iulie 2016 20:31

Buna seara, am achizitionat o masina adusa din olanda si nu am cartea de identitate. Se poate inmatricula? Si ce ar trebui sa fac? Multumesc pentru raspuns.

Mihai Cune 5 iulie 2016 18:14

Salut,
Din pacate nu poti sa o inmatriculezi fara cartea de identitate. Intreaba la drpciv dar cel mai probabil va trebui sa soliciti un duplicat din NL.

eduard 28 iunie 2016 16:21

Salut,

Am achizitionat recent o masina sh, adusa din germania, la inmatriculare am intampinat urmatoarea problema: in brief-ul mare este trecuta o persoana fizica, factura sau documentul de la autohaus este incheiat intre autohaus si o firma, eu posed factura de la acea firma catre mine, la inmatriculari mi s-a spus ca nu exista nici o legatura intre persoana fizica de pe brief si firma care mi-a vandut-o mie. Proprietarul de la care am cumpart-o sustine ca persoana fizica de pe brief a fost doar sa aduca masina din germania si a cumparat in numele firmei.

Nu stiu ce document ar trebuie sa existe intre persoana fizica si acea firma. O imputernicire ca a reprezentat firma la cumparare ? sau un contract de vanzare/cumparare intre el si firma ?

Va multumesc anticipat !

Mihai Cune 1 iulie 2016 07:50

Salut, Eduard,

Pai cei de la politie au dreptate. Trebuie sa mai existe un contract de vanzare cumparare prin care cel care a adus masina si care este trecut in brief, vinde masina firmei care ti-a vandut-o tie.

eduard 5 iulie 2016 16:23

Salut,

Multumesc pentru raspuns, Exista o factura intre autohaus-ul din Germania si firma care mi-a vandut-o mie, persoana care este trecuta in brief este doar soferul care a fost sa conduca masina din Germania in tara.

Nu are cum sa existe un contract vanzare-cumparare intre el si firma pentru ca nu a existat aceasta tranzactie. in final cei de la directia taxe si impozite locale imi cer o declaratie la notar a soferului cum ca el a fost sofer, adica ceea ce explic eu sa fie dat in scris de acel sofer, doar ca e greu sa dau de acea persoana, ma poate ajuta cineva cu alte sfaturi/idei ?

Multumesc

Ciprian 24 august 2016 09:49

Buna Eduard! Ma interesa daca ai rezolvat problema, si cum?? Ma aflu in aceiasi situatie ca tine! Eu sunt din PH.

Mihai Cune 5 iulie 2016 18:16

Cred ca asta este singura solutie.

HRM 19 iunie 2016 12:38

Salut. Am cumparat un Suzuki Vitara 93' adusa din Olanda transformata in utilitara de fostul proprietar din Olanda, deci este N1 in briful mic(card). Am facut RAR si mi-au transmis ca nu pot sa-mi elibereze cartea de identitate pana nu duc dovada ca a fost inregistrata ca autoutilitara in Olanda. Am trimis mail la RDW si am primit raspuns ca nu sunt in masura sa solicit aceasta informatie. Cei de la RAR mi-au transmis ca ei nu pot sa trimita mail oficial sa le comunice aceasta informatie. Ce-i de facut?

Mihai Cune 23 iunie 2016 12:20

Pai ce au motivat cei de la RDW cand au spus ca nu sunteti in masua sa solicitati aceasta informatie? Le-ati spus ca sunteti proprietarul masinii? Trimiteti-le dovada in acest sens.

Si daca la Card masina figureaza ca N1 este o dovada suficienta pentru cei la de RAR ca a fost inregistrata asa.... nu?

Razvan 5 iunie 2016 21:00

Bună seara ,

Care sunt actele necesare pentru înmatriculare a unei mașini adusa din italia ? Ce ar trebui sa am in vedere dacă doresc sa cumpăr o masina adusa din italia ?
Mulțumesc

Lasa un comentariu

Commentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau ura, vor fi sterse. Ii incurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Verifica VIN

VIN

Cautare informatii disponibile