Contact: 0733 461 105; L-V 9-18

Kilometri dati inapoi = infractiune!

17 august 2017 6 InspectorAuto

kilometri-dati-inapoi-infractiune.png

Problema kilometrilor dati inapoi la masinile second hand este atat de frecventa, incat masinile cu kilometri reali au devenit exceptia si cele cu kilometrajul modificat regula in acest domeniu.

Motivul principal pentru care samsarii dau kilometrajul inapoi este profitul. 

Problema aici este ca masinile bune si cu kilometri putini sunt scumpe si in vest (Germania, Olanda, Belgia, Franta etc) si nu poti face un profit la ele care sa merite afacerea. De aceea samsarii se orienteaza fie catre masini cu kilometri multi, fie catre masini avariate dar cu kilometri reali, fie catre masini cu probleme tehnice, fie catre fraude fiscale. Totul pentru a cumpara cat mai ieftin si a vinde cat mai scump in Romania.

Dintre toate situatiile enumerate mai sus, darea kilometrilor inapoi pentru a face masina mai usor vandabila si la un pret mai mare este cel mai usor de realizat, pretul unei interventii asupra rulajului fiind de obicei in jur de  50 - 100 Euro, iar "meseriasi" gasesti pe toate drumurile.

Problemele care decurg dintr-un kilometraj dat inapoi considerabil pot fi foarte grave, de la uzura avansata a componetelor motroului supape, chiuloasa, turbina, injectoare, pana la ruperea distributiei sau probleme grave la cutia de viteza automata. Toate aceste defectiuni pot avea costuri de reparatie de mii de euro, uneori pot ajunge si pana la 30-40% din valoarea masini.

De aceea este foarte important sa verificam istoricul de kilometri inainte de cumpararea masinii second hand urmata de o verificare tehnica a masinii in service sau prin Inspector pe Teren, pentru a afla starea ei actuala.

Daca nu ai verificat masina inainte de cumparare si constati ca ai luat teapa dupa aceea, este foarte greu sa te intorci impotriva vanzatorului mai ales daca este persoana fizica. De ce este greu? Pentru ca legea nu prevede in mod expres ca vanzarea masinii cu kilometrajul modificat este o infractiune asa ca actiunea in instanta trebuie deschisa pe inselaciune (ca vanzatorul ti-a vandut un bun necorespunzator, viciiat etc) cu sarcina probei la cumparator.

Dar solutia poate veni de la o initiativa legislativa recenta care spune ca „În pagina a doua a talonului să fie la fiecare vânzare o declaraţie privind numărul de kilometri. Aceasta să fie susţinută de către vânzător şi cu o declaraţie pe proprie răspundere, declaraţie care atrage prevederi din Codul Penal, adică duce şi la posibilitatea de a face închisoare”, explică Valeriu Steriu, deputat PMP, unul dintre inițiatorii proiectului de lege."

In completarea acestei propuneri sugestia noastra este sa declare infractiune si manopera de interventia asupra kilometrajului unei masini. Astfel vor fi descurajati foarte multi "meseriasi" care fac acest lucru.

Ce parere aveti despre acest lucru?

Pe acest subiect cei de la Digi24 ne-au solicitat un interviu pentru materialul de mai jos. 

Cum comentati propunerea parlametarilor de a obliga vanzatorii sa treaca pe talon kilometrajul masinii pe propria raspundere? Ar rezolva aceasta initiativa problema kilometrilor?

6 Comentarii

Gelu Bacau 0752 811 013 22 noiembrie 2019 01:28

anunt original cu 322.000 km la 2800 euro: https://www.bva-auctions.com/nl/auction/lot/43400/13638996?pid=3
Cum o vinde Geul (0752 811 013) dupa ce i-a dat kilometrii inapoi (

Cum vinde Gelu (0752 811 013) masina cu 184 0000 (-140 000 kilometri)
https://www.olx.ro/oferta/ford-mondeo-titanium-facelift-2007-full-option-IDd0lAB.html
Cereti VIN-ul si Verificati masina aici:
http://pro.rarom.ro:8080/dosar_vehicul.aspx

Cristi 19 februarie 2019 20:15

Ideea este ca masinile au rulat in afara si arata bine exterior si interior dar numarul de kilometri este foarte important. Sugestia mea este ca inaintea cumpararii unei masini sa se mearga la o reprezentanta unde se se verifice masina, costul ete undeva la 100-150 ron si poti afla multe. De exemplu em am aflat ca masina avea cu 160 000 de km mai multi decat ce arata bordul si nu am mai facut achizitia.

Florin 23 octombrie 2018 18:16

Salut, am luat o masina cu acte de Spania iar in bord are150 000km. Pe talon nr de km sunt stersi (avea ceva lipit peste si nu mi am dat seama). Am um raport electronic de la autoritatile din Spania iar acolo scrie ca masina are 200 000km. O sa am probleme la rar? Ce pot face in situatia asta?

Alina 13 ianuarie 2023 21:28

Florin,ai rezolvat ceva?Am.aceeasi problema cu o masina adusa din spania.A ramas blocata la rar.Sunt km stersi de pe talon

Cotuna silvia 23 mai 2018 14:15

Eu am cumparat un passat din 2002 de 3 luni.acum sa stricat si am descoperit ca masina are cu 200000 in plus km.ce pot face

Calin George 21 august 2017 09:14

Un lucru minunat! Cu aceasta ocazie propun si ca cei ce vand masini cu serii modificate ( sunt multe masini aduse din Occident care sunt sudate din doua bucati!) Se unesc doua masini de accelas model ( lovite una in spate alta in fata, se sudeaza si apoi le vand de bune... Sunt un real pericol!!!
Legea sa pedepseasca aspru cu multi ani de inchisoare! Sa scapam de samsarii de masini!

Lasa un comentariu

Commentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau ura, vor fi sterse. Ii incurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Verifica VIN

VIN

Cautare informatii disponibile