Riscuri si oportunitati pe piata auto second hand de sarbatori

Riscuri si oportunitati pe piata auto second hand de sarbatori

Achizitia unei masini la mana a doua in luna cadourilor – decembrie – poate avea dublu tais: poate sa fie o oferta excelenta, ori, dimpotriva, o teapa de zile mari. InspectorAuto.ro prezinta care sunt avantajele si dezavantajele cumpararii unei masini rulate pe final de an. De asemenea, am pregatit si cateva indrumari pentru a evita tepele de sarbatori.

 

Statistic vorbind, in luna decembrie se fac mai multe tranzactii cu masini rulate decat in luna ianuarie a anului urmator. Finalul de an (in special luna decembrie) face ca cererea sa se intalneasca mult mai bine cu oferta. Ar putea fi doar o aparenta. Cumparatorii trebuie in continuare sa fie in garda, sa fie vigilenti si sa nu arda etape in procesul de cumparare.

Persoanele fizice sau juridice vor sa vanda pentru a face rost de bani pe final de an. E vorba despre cash flow. Apoi, cumparatorii de orice fel decid achizitia unei masini fie pentru ca era un obiectiv personal din acel an, fie ca vorbim despre un cadou, fie ca reprezinta o reglare a balantei contabile – cheltuiala – pe anul care tocmai se incheie.

 

in acest context, cumpararea unei masini rulate poate deveni mai riscanta decat in alte perioade ale anului.

Graba achizitiei si euforia sarbatorilor pot conduce usor la o teapa. Dar, cu atentie si rabdare, cumparatorii pot gasi in decembrie si oferte foarte bune.

 

Iata principalele avantaje pe care le presupune achizitia unei masini rulate pe final de an:

 

 + Discount. Dealerii de masini rulate vor sa incheie anul cu cat mai multi bani in conturi si cu cat mai putine         masini pe stoc. Asadar, cash flow-ul este foarte important. Exista loc de negociere mai mare, ceea ce poate       reprezenta un avantaj pentru client. Atentie mare la dealerii obscuri, samsarii deghizati! Masinile cu adevarat bune se gasesc in general la dealerii de masini rulate respectabili, cunoscuti, chiar daca din punctul de vedere al    costului masina va fi mai scumpa. Chiar si in cazul dealerilor considerati de incredere cumparatorii trebuie sa  fie atenti. Verificarea istoricului masinii online si inspectarea fizica sunt obligatorii si in acest caz. Trebuie atentie mare si la documente, in special la conditiile de garantie.

+ Super ofertele. Finalul de an reprezinta un punct de bilant pentru toata lumea – persoane fizice si juridice. Teoretic pot cresste sansele de a gasi o masina foarte buna, la un pret onest, la persoanele fizice care si-au facut un obiectiv personal din a vinde acea masina pana la finalul anului. Chiar si asa cumparatorii trebuie sa aiba mereu in vedere ca nu exista pomeni in piata auto si ca masinile bune nu vor fi niciodata ieftine. in schimb pot exista tepe scumpe!

Atentie! Cumparatorul trebuie sa fie mereu cu garda sus! in niciun caz ”increderea” sau ”spiritul sarbatorilor” nu vor face ca masina sa fie mai buna. Etapele de verificare online a masinii, urmata de examinarea fizica realizata de un specialist, sunt absolut necesare!

 

Reamintim ca verificarea online a istoricului masinilor se poate face oricand pe InspectorAuto.ro, prin simpla introducere a seriei VIN. 

Apoi cumparatorii pot apela la Inspector pe Teren, serviciu prin care un specialist merge impreuna cu clientul la vizionarea masinii si realizeaza, pe teren, o verificare profesionista in 60 de puncte https://inspectorauto.ro/ro/inspector-pe-teren/

 

Iata si principalele dezavantaje pe care le implica achizitia unei masini la final de an:

 

 - Urgenta vanzarii. Graba strica treaba intotdeauna cand vine vorba despre achizitia unei masini rulate. Este posibil ca vanzatorii sa invoce ”urgenta” si sa grabeasca tranzactia. Motivele pot fi dintre cele mai diverse, cum ca pleaca din oras sau din tara si pot face actele doar ”acum!”, ori daca nu ”tocmai in ianuarie sau februarie”. De asemenea, vanzatorii ar putea sa invoce ca exista un alt client foarte interesat de masina, pe care vrea sa si-o daruiasca de sarbatori. Ori ca masina-cadou este pentru sotie sau copilul-adolescent. Toate aceste tertipuri ale vanzatorului sunt menite sa puna presiune pe potentialul cumparator. Garda trebuie mentinuta permanent ridicata de catre potentialii clienti si etapele de verificare parcurse negresit.

- Urgenta achizitiei. Oamenii isi pot stabili ca tel cumpararea unei masini ”in acest an”, iar pana in decembrie au avut timp sa stranga bani pentru achizitie. Dorinta de a cumpara o masina ”acum!” trebuie suprimata. Dorinta nu trebuie sa se transforme in disperare. Un client care isi doreste prea mult o masina este o victima sigura a samsarilor! Asadar, stapanirea emotiilor este la fel de importanta ca sursa de unde este cumparata masina.

- Pericol pe sosea. O masina necunoscuta cumparata in decembrie (o luna de iarna capricioasa in sine, la care se adauga emotiile si graba tuturor participantilor la trafic) nu poate decat sa fie un real pericol pentru noul proprietar. si in acest caz cumpatarea, echilibrul sunt esentiale!

Ceea ce ar trebui sa fie o bucurie pentru o persoana sau pentru o familie se poate transforma foarte usor intr-un cosmar. Fie imediat, fie la cateva luni de la achizitie. Etapele de verificare a masinii – online si fizic – trebuie parcurse obligatoriu pentru evitarea unei tepe de sarbatori, pe final de an.

Mai sunt trei elemente importante pe care cumparatorii trebuie sa le aiba in vedere atunci cand vor sa achizitioneze o masina la final de an sau la inceputul unui an nou.

 
- Vechimea masinii. Psihologic vorbind, in doar cateva saptamani o masina devine mai veche cu un an. in piata auto anul conteaza. Cumparatorii pot avea acest lucru in vedere si pot amana decizia cumpararii pana in ianuarie-februarie. Pretul masinii va scadea cu cateva procente in doar cateva saptamani.

- Timbrul de Mediu are un viitor incert, iar noul an poate aduce shimbari ale legislatiei in acest sens. Asa cum stau lucrurile acum. este posibil sa fie eliminata aceasta taxa sau sa devina mai avantajoasa pentru cumparatorii de masini rulate. Pentru masinile care au Timbru de Mediu de valoare mare, asteptarea s-ar putea sa merite.

- In lunile decembrie din ultimii ani vanzarile de masini rulate au fost cu pana la 25% mai mari fata de luna ianuarie a anului imediat urmator. Asta inseamna ca exista cerere foarte mare in decembrie si de aici problemele: se poate ajunge la o criza de masini bune, oneste, care chiar merita cumparate. Un cumparator grabit poate cadea foarte usor prada unui vanzator mai putin onest.