Stabilirea bugetului destinat achizitiei unei masini second hand

Stabilirea bugetului destinat achizitiei unei masini second hand

Evaluarea corecta a bugetului de care dispui, sau de care o sa dispui, este esentiala pentru ca ulterior achizitiei unei masini second hand sa fii un proprietar si sofer multumit. Insa, inainte de toate, ceea ce trebuie sa intelegi, constientizezi si accepti este faptul ca o masina este un bun de consum.

Diferenta dintre o masina si un alt obiect ori bun (televizor, smartphone) consta in valoare si costuri. Adica avem o valoare initiala a masinii, la care se adauga cheltuieli de utilizare si intretimere mult mai mari fata de orice alt bun, chiar si fata de o casa. Din aceste motiv rareori o masina reprezinta o investitie, financiar si rational vorbind.

Asadar, este esential sa iti faci toate calculele cu cap, rational, in asa fel incat bucuria de a avea o masina sa nu se transforme rapid in cosmarul de a avea o masina.

Este important sa iti evaluezi corect posibilitatile si sa nu te intinzi mai mult decat te tine plapuma, indiferent cat de puternice ar fi tentatiile starnite de copilul din tine.

Bun. Acum ia o foaie si un pix. Fa-ti niste calcule si trece suma pe hartie. Acesta este bugetul tau!

Ok! Mi-am facut calculele, m-am consultat cu familia, am bugetul X. Ce fac mai departe? Cum stiu ca ii voi cheltui eficient?

Acum, ca ai stabilit bugetul X, trebuie sa tii cont de cateva aspecte clare. Strict.

Intai de toate, incearca sa te tii de el si sa nu il suplimentezi. Daca faci asta o data, o vei face si o a doua oara. In acest fel, procesul se va intinde pe un termen lung, tot studiul anterior al nevoilor/criteriilor va fi in zadar si vei risca sa te inhami la ceva ce nu vei putea duce prea bine si care va atrage dupa sine si costuri mai ridicate decat cele prevazute initial. 

Acum nu-ti ramane de facut decat sa incepi sa studiezi piata, sa vezi cam pe unde te-ai incadra. Poti face asta accesand site-urile de specialitate actualizate zilnic si care iti pun la dispozitie mii de anunturi: autovit.ro, olx.ro/auto, bestauto.ro. Poti vizualiza astfel atat anunturi ale vanzatorilor particulari, cat si ale firmelor specializate (dealerii auto).

Nu te obosi sa iei orasul ori targurile la pas in cautare de masini. Mai mult ca sigur orice masina care este expusa pe undeva are si anunt pus pe internet. Acum totul se intampla online.

Incearca pe cat posibil sa nu epuizezi intreg bugetul pe masina. Ia-ti intotdeauna o marja de siguranta, pastreaza o suma modesta. Noi, echipa InspectorAuto.ro, iti recomandam sa pastrezi 10% din totalul bugetului alocat. Adica daca tu dispui de un buget de 10.000 Euro, incearca pe cat posibil sa cumperi masina cat mai aproape de suma de 9.000 Euro.

De ce iti sugeram asta? Pentru ca, in general, in cazul unei masini rulate este recomandata o revizie completa si mici reparatii sau imbunatatiri (inocuirea unor bucsi, becuri, distributie, anvelope, etc...).

In functie de vechimea si rulajul autoturismului, consultand si cartea de service (acolo unde este disponibila) poti decide ce interventii de siguranta doresti sa faci asupra masinii, cum ar fi: inlocuirea lichidului de frana, care se face de regula o data la 3-4 ani, inlocuirea freonului din sistemul de climatizare, inlocuirea uleiului de transmisie, inlocuirea uleiului de servodirectie, etc...

Atentie! Multi vanzatori nu pun la dispozitie si cartea de service ori, mai rau, pot oferi una contrafacuta. De aceea, este bine sa nu iti asumi riscuri care pot cauza cheltuieli ulterioare insemnate. E mai bine sa investesti mai multi bani la inceput, pentru siguranta deplasarii si pentru a avea garantia ca tot ce inseamna consumabile sunt cu adevarat schimbate si noi.

Ok. Stiu de ce bani dispun, am pastrat si 10% pentru revizie si costuri neprevazute. Cum ma pot decide acum ce masina mi se potriveste cel mai bine?

Te invitam sa citesti articolul despre setarea corecta a asteptarilor atunci cand cumperi o masina second hand pentru a pleca la drum cu niste asteptari realiste. Acest lucru te va ajuta foarte mult in alegerea masinii potrivite si nu vei cadea in plasa samsarilor.

Acest articol face parte din "Ghidul InspectorAuto.ro de cumparare a unei masini second hand in siguranta". 

Din acest ghid mai fac parte si:

Nu fii timid, impartaseste-ti ideile cu noi!  Scrie-ne opiniile si sugestiile tale in aria de comentarii! Feedback-ul tau ne va ajuta sa adaptam articolele de aici la cerintele tale.